Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale podczas Dni Otwartych Drzwi, które odbyły się 24-25 czerwca 2023 r. zorganizował kolejną edycję konkursu „Najlepszy produkt podkarpacki”, który został skierowany do kół gospodyń wiejskich oraz stowarzyszeń z województwa podkarpackiego. Jego celem była identyfikacja regionalnych produktów i potraw żywnościowych, charakterystycznych dla regionu Podkarpacia, a także promocja produktów i potraw regionalnych i lokalnych.
Kapituła konkursu dokonała oceny 20 potraw zgłoszonych przez 10 uczestników.
Po ocenie i degustacji wyróżniono następujące produkty i potrawy regionalne:
Koło Gospodyń Wiejskich Domaradz - klopsiki z kaszą pęczak
Koło Gospodyń Wiejskich w Drohobyczce - pierogi z kaszy gryczanej z wątróbką, okraszone skwarkami
Koło Gospodyń Wiejskich Medynia Głogowska - kaszak jaglany w cieście drożdżowo-kruchym
Koło Gospodyń Wiejskich w Żurawiczkach - pierogi pieczone z kaszą gryczaną i kapustą
Koło Gospodyń Wiejskich Nadolany - rosół z plackiem
Koło Gospodyń Wiejskich w Warze Warzanki - gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym
Koło Gospodyń Wiejskich w Soninie - pieczona karkówka na kapuście
Koło Gospodyń Wiejskich Osiedla Bzianka w Rzeszowie - kapusta młoda zakwaszana agrestem
Koło Gospodyń Wiejskich Brzozaki w Brzózie Królewskiej - pamuła z truskawek
Koło Gospodyń Wiejskich Dębów - schab marynowany pieczony z kapustą zasmażaną
Mamy nadzieję, że nasze przedsięwzięcie przyczyni się do wzrostu świadomości konsumentów i jeszcze większego zainteresowania produktami regionalnymi i lokalnymi jako produktami żywnościowymi wysokiej jakości.
Katarzyna Czukiewicz
PODR Boguchwała