Jego celem było pokazanie prac wykonywanych ręcznie związanych z prowadzeniem tradycyjnego gospodarstwa rolnego, w którym nie stosowano urządzeń zasilanych energią elektryczną oraz wyróżnienie drużyn wykazujących się najwyższą sprawnością i umiejętnościami praktycznymi w wykonywaniu takich prac.
Konkurs niósł dwa główne przesłania. Pierwszym z nich było sprawdzenie się uczestniczek z kół gospodyń wiejskich z województwa podkarpackiego przy wykonywaniu dawnych prac takich, jak: ręczny udój, wyrobienie masła oraz wybranie jajek z kurnika. Drugą ideą było zaprezentowanie dzieciom i młodzieży jak wyglądała organizacja pracy na wsi poprzez pokaz tych czynności przez uczestniczki konkursu.
Wszystkie 3 moduły konkursowe odbywały się na czas, który był jednym z kryteriów niezbędnych do oceny. Komisja konkursowa zwracała uwagę na jakość uzyskanego masła: oceniano konsystencję, gęstość oraz estetykę wykonania - co wpływało na efekt końcowy prezentowanych osełek.
Po raz kolejny konkurs cieszył się ogromnym zainteresowaniem, stając się stałą i oczekiwaną pozycją naszej cyklicznej imprezy.
Opracował: Paweł Leżański
POZDR Boguchwała