Temat XII edycji: danie główne
Do udziału w konkursie mogą zgłaszać się uczniowie ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym, którzy stworzą autorski przepis kulinarny uwzględniający co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Ocena prac konkursowych zostanie przeprowadzona dwuetapowo. Spośród nadesłanych zgłoszeń spełniających wymagania formalne, specjalnie powołana komisja konkursowa wyłoni 8 najlepszych przepisów kulinarnych. Autorzy tych przepisów zostaną zaproszeni do udziału w finale konkursu, podczas którego na podstawie oceny potraw przygotowanych w oparciu o wyłonione w półfinale przepisy, zostaną wybrani zwycięzcy konkursu. Autorzy najlepszych prac otrzymają nagrody oraz dyplomy.
Termin składania zgłoszeń upływa w dniu 11 września 2023 r.
Zgłoszenia uczniów i ich prac konkursowych dokonuje szkoła na adres:
Biuro Konkursu
ul. K. Ciołkowskiego 33
66-400 Gorzów Wielkopolski
tel. +48 518 122 428
e-mail: produktycertyfikowane@gmail.com
Szczegóły: www.gov.pl
Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie!
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi