Prowadzący spotkanie Robert Borowski z PFHBiPM przywitał wszystkich rolników – hodowców bydła oraz zaproszonych gości: Teresę Pamułę – poseł na Sejm RP i dyr. OT ARIMR w Rzeszowie, P. Zofię Kochan – dyr. Departamentu Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem UM, Janinę Kamińską – zastępcę dyr. PODR, Piotra Najdę – dyr. Wydziału Środowiska i Rolnictwa PUW, Jarosława Jędraszczyka – wiceprezesa Małopolskiego Centrum Biotechniki, Jerzego Batora – wiceprezesa Podkarpackiej Izby Rolniczej, Janusza Czubskiego z Podkarpackiego Związku Hodowców Bydła Mlecznego i Producentów Mleka oraz organizatorów Adama Kłopotka, Adama Kamińskiego, Piotra Kowola, Andrzeja Kruka, Krzysztofa Jakubowskiego.
Pani Janina Kamińska podziękowała za organizację wydarzenia w naszym Ośrodku oraz podkreśliła ważne dla rolników działanie ,,dobrostan zwierząt” i rolę Ośrodka w tym działaniu.
Poseł Teresa Pamuła omówiła najważniejsze nabory i działania uruchamiane przez ARiMR w roku bieżącym.
Robert Borowski omówił ocenę wartości użytkowej bydła mlecznego, przedstawiając efekty prac hodowlanych za 2019 rok oraz nowe usługi rekomendowane przez Federację dla hodowców bydła. Wyjaśnił również jak wykorzystywać raporty w zarządzaniu stadem.
Krzysztof Jakubowski omówił wykorzystanie pasz objętościowych stosowanych w żywieniu bydła.
Natomiast Piotr Kowol poruszył temat używania narządzi hodowlanych do poprawy efektywności ekonomicznej stada, wskazując jakie efekty przynosi genomika.
Wiceprezes MCB Krasne, Jarosław Jędraszczyk, wręczył hodowców: Marii Machały z Jagiełły, Łukasza Kowalika z Domacyn i IZ PIB Zakład Doświadczalny Odrzechowa listy gratulacyjne i upominki jako wyraz podziękowania za owocną współpracę.
II Podkarpackie Laury Mleczne podsumował Adam Kamiński, gratulując hodowcom uzyskania tak znakomitych efektów, podziękował za ich ciężką ale jakże potrzebną codzienną pracą oraz zachęcił rolników do dalszej współpracy z PFHBIPM, aby posiadać dokładną informację o swoich stadach.
Podczas Laurów Mlecznych uczestnicy mieli okazję degustować produkty mleczarskie przygotowane przez Spółdzielnię Mleczarską ,,MLEKOVITA” z surowca pochodzącego od podkarpackich krów.