Wymagania weterynaryjne przy uboju zwierząt na własny użytek
Zwierzęta, które mogą podlegać ubojowi na użytek własny (w celu produkcji mięsa na użytek własny w gospodarstwie) to: bydło w wieku do dwunastego miesiąca życia, świnie, owce i kozy, drób, zajęczaki oraz zwierzęta dzikie utrzymywane w warunkach fermowych (np. jelenie, daniele). Mięso na użytek własny, może być również pozyskane ze zwierząt dzikich.
Wymagania dotyczące zwierząt, które będą podlegać ubojowi
Miejsce przeprowadzenia uboju
Gospodarstwo, w którym te zwierzęta są utrzymywane lub inne gospodarstwo, zarejestrowane przez Inspekcję Weterynaryjną do tego celu.
Wykorzystanie mięsa
Wyłącznie na samozaopatrzenie własnego gospodarstwa – nie może być sprzedawane, ani w żadnej innej formie wprowadzane na rynek.
Warunki dokonania uboju
Obowiązki związane z identyfikacją i rejestracją zwierząt
Wszystkie zmiany związane z ubojem na użytek własny należy zgłaszać do kierownika biura powiatowego ARiMR (IRZ) w terminie 7 dni od zaistniałego zdążenia, natomiast w przypadku świń na terenach objętych restrykcjami odnośnie ASF w terminie 2 dni.
Wymagania odnośnie badania na włośnia
Obowiązkowemu badaniu na włośnie podlega mięso świń, nutrii i dzików. Mięso świń poddanych ubojowi nie może być spożyte ani przetworzone przed uzyskaniem zaświadczenia o przeprowadzeniu badania poubojowego mięsa albo o przeprowadzeniu badania próbek mięsa na obecność włośni.
Badanie przed ubojowe i poubojowe
W przypadku świń pochodzących z obszarów podlegających ograniczeniom związanym z ASF wymagane jest badanie przed- i poubojowe.
Osoba dokonująca uboju
Rolnik musi posiadać odpowiednie kwalifikacje – odbyć szkolenie w tym zakresie organizowane przez powiatowego lekarza weterynarii i posiadać potwierdzające zaświadczenie.
Sposób dokonania uboju
Ubój musi być przeprowadzony zgodnie z zasadami określonymi w rozporządzeniu 1099/2009 -podczas uśmiercania i działań związanych z uśmiercaniem zwierzętom oszczędza się wszelkiego niepotrzebnego bólu, niepokoju lub cierpienia.
Spełnienie powyższych zasad przez rolników pozwoli zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa ubić i przetworzyć wychodowane we własnym gospodarstwie zwierzęta, aby poczuć coraz częściej zapominany smak tradycyjnych pachnących świętami wędlin.
Tomasz Salach
PODR Boguchwała