Jeśli chcemy poprawić swoją sylwetkę przed nadchodzącym latem, mamy jeszcze wystarczająco dużo czasu, aby wprowadzić zdrową i zbilansowaną dietę, która pomoże nam zrzucić kilka kilogramów. Należy pamiętać, że efektywne odchudzanie nie może opierać się na głodówkach czy monoskładnikowych modelach dietetycznych. Dzienny deficyt kaloryczny powinien wynieść ok. 500 kcal. Zacznijmy od zaplanowania ile posiłków będziemy jeść dziennie, przy czym najlepsze odstępy między nimi wynoszą 3-4 godziny. Następnie dobierzmy sobie stałe godziny posiłków tak, aby były dopasowane do naszego dziennego rytmu dnia, możliwości ich przygotowania i miejsca w którym będziemy je spożywać. Pamiętajmy, aby posiłki dobierać zawsze indywidualnie w zależności od naszego stanu zdrowia i trybu życia jaki prowadzimy.
Dla osób, które zechcą poprawić swoją kondycję, okres wiosenny jest świetnym czasem, choćby ze względu na to, że mamy ogromny wachlarz możliwości uprawiania aktywności fizycznej na zewnątrz: od spacerów, biegów, po jazdę na rowerze, czy rolkach itp. Tutaj warto zaznaczyć, że dodatkowa regularna aktywność fizyczna, oprócz poprawy kondycji, sylwetki, wzmocnienia naszych mięśni, spowoduje również wydzielanie endorfin, czyli hormonów szczęścia. To właśnie one poprawiają nasze samopoczucie, pomagając nam przezwyciężyć ewentualne dolegliwości związane z przesileniem wiosennym.
Warto również pomyśleć, jakie składniki diety mogłyby zasilić nasz organizm do lepszego startu w wiosenne dni. Suplementacja witaminą D jest dalej obowiązkowa, przynajmniej do maja, dopóki słońce nie będzie bardziej intensywne. Możemy również pomyśleć o większej dawce przeciwutleniaczy, które oczyszczą nasz organizm po zimowych obciążeniach i stresie oksydacyjnym. Największym ich bogactwem są owoce jagodowe, jednak to jeszcze nie ich sezon, więc warto postawić na zioła i przyprawy, np. czystek, cynamon, imbir, kurkumę. Jeżeli mamy jeszcze zapasy w zamrażalniku owoców z ubiegłego roku, możemy przygotować koktajl. Przykładowy przepis: szklanka mrożonych owoców jagodowych, pół banana dla osłody, garść zieleniny (szpinaku, natki pietruszki lub jarmużu, która dodatkowo dotleni i oczyści z toksyn nasze komórki), jogurt naturalny, napój roślinny lub woda do rozcieńczenia.
Na koniec, dwa najważniejsze i często pomijane aspekty: pamiętajmy o wysypianiu się i regularnym piciu wody. Uczucie zmęczenia i senność w początkowych okresach wiosny, które często przypisujemy przesileniu wiosennemu, wynikają bardzo często z naszych osobistych zaniedbań. Prawidłowy sen wpływa bezpośrednio na regulację naszego apetytu, a tym samym na odczuwanie głodu i sytości, co ma istotne znaczenie dla naszej masy ciała. Odpowiednie nawodnienie, oprócz ogromu funkcji, jakie pełni w naszym organizmie, między innymi wpływa na usuwanie toksyn i po prostu pozwala na utrzymanie dobrego samopoczucia.
Anna Opalińska
PODR Boguchwała