Wyniki plonowania zbóż ozimych - doświadczenia w ramach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego

Na naszym polu doświadczalnym w sezonie wegetacyjnym 2023/2024 prowadzone były trzy doświadczenia odmianowe w ramach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego na zbożach (...)

Jesienne zabiegi na „Wieloletnich pasach kwietnych” w ramach Interwencji rolno-środowiskowo-klimatycznych

Wieloletnie pasy kwietne, zakładane w ramach Interwencji, powinny być skoszone raz w roku na powierzchni 50% w terminie od 1 (...)

Dlaczego owoce jeżyny nie dojrzewają?

Owoce jeżyny bezkolcowej mają postać jednonasiennych pestkowców, które zebrane są w nibyowoc, a wewnątrz wypełnione są rozrośniętym dnem kwiatowym.

Zbiór zbóż zakończony

Zapraszamy do zapoznania się z wynikami plonowania kolekcji odmian zbóż ozimych, takich jak pszenica, jęczmień i pszenżyto.

Wyniki plonowania odmian rzepaku ozimego

Rzepak ozimy to jedna z najważniejszych roślin oleistych uprawianych w Polsce. Ze względu na wysokie wymagania glebowe oraz zapotrzebowanie na (...)

Jeżyny - czarna bomba witaminowa

Od czasu wprowadzenia do produkcji polskich odmian, przystosowanych do naszych warunków klimatyczno-glebowych uprawa jeżyny znacznie zyskała na popularności. Coraz częściej (...)

Szkolenie z wyjazdem studyjnym nt. ,,Uprawa i przetwórstwo lawendy – lawenda w praktyce”

W dniach 2-3 lipca 2024 r. w Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie odbyło się szkolenie nt. „Uprawa i przetwórstwo lawendy (...)

Wizyty rolników w gospodarstwach demonstracyjnych na terenie województwa podkarpackiego w ramach projektu „Demonstracje z zakresu produkcji i wykorzystania krajowych źródeł białka roślinnego na cele paszowe”

Polska boryka się z problemem deficytu białka paszowego, który pokrywany jest w dużej mierze importem śruty sojowej. Zwiększenie krajowej produkcji (...)

Warsztaty „Rozpoznawania agrofagów w roślinach rolniczych”

Bardzo duże znaczenie w prowadzeniu bezpiecznej ochrony roślin przed agrofagami ma poprawna identyfikacja chwastów, prawidłowe rozpoznawanie objawów chorób, ich rozwoju (...)

Nasza strona internetowa www.podrb.pl używa plików cookie, tzw. „ciasteczek”. Są to niewielkie pliki tekstowe wysyłane do Państwa urządzenia (komputera, smartfona itp.). Stosujemy je wyłącznie dla Państwa wygody w celu lepszego dostosowania naszej witryny internetowej do Państwa indywidualnych potrzeb oraz w celach statystycznych. Nie zawierają one żadnych danych osobowych.

Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Info