Innowacje w pasiece zakładowej

Pszczelarstwo to wyjątkowa dziedzina, która łączy pokolenia. Wiedza i doświadczenie przekazywane z ojca na syna, z dziadka na wnuczkę, tworzą (...)

Ankieta o zimowych stratach rodzin pszczelich 2023/2024

Pszczoły odgrywają kluczową rolę w naszym ekosystemie, zapewniając zapylanie wielu roślin, w tym roślin uprawnych. W ostatnich latach obserwuje się (...)

Słodki trud pszczelarza

Wywiad z Jackiem Wdowiakiem, mieszkańcem Tarnowskiej Woli, pszczelarzem z kilkuletnim doświadczeniem.

Pszczoły dawniej i dziś

Zbliżające się święta to idealny czas na przeczytanie kilku słów o wierzeniach na temat pszczół. Zwyczaje i przesądy z nimi (...)

Elektroniczny krok do dofinansowania z PS WPR 2023-2027

Już od 20 listopada tego roku do 18 stycznia 2024 r., pszczelarze, organizacje zrzeszające pszczelarzy, ośrodki doradztwa rolniczego i jednostki (...)

Sztuka pszczelarstwa

Zimowla rodzin pszczelich i sposób przygotowania pszczół do tego okresu to najważniejsze, a zarazem najtrudniejsze zadanie dla pszczelarza.

Apiterapia z wykorzystaniem mniej znanych produktów pszczelich

Do produktów pszczelich znanych i stosowanych powszechnie w apiterapii należą produkty zbierane przez pszczoły z materiału roślinnego i częściowo przez nie przetwarzane (...)

Miód i jego cudowne właściwości

Miody są nie tylko słodkim dodatkiem do naszego jedzenia, ale również posiadają wiele korzystnych właściwości zdrowotnych.

Pomoc do przezimowanych rodzin pszczelich - wnioski do 31 maja

Do 31 maja można ubiegać się o wsparcie z budżetu krajowego w ramach pomocy de minimis w rolnictwie do przezimowanych (...)

Nasza strona internetowa www.podrb.pl używa plików cookie, tzw. „ciasteczek”. Są to niewielkie pliki tekstowe wysyłane do Państwa urządzenia (komputera, smartfona itp.). Stosujemy je wyłącznie dla Państwa wygody w celu lepszego dostosowania naszej witryny internetowej do Państwa indywidualnych potrzeb oraz w celach statystycznych. Nie zawierają one żadnych danych osobowych.

Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Info